Att komma igång med träning kan vara utmanande och oväntat svårt, men det är också en fantastisk möjlighet att ta hand om din hälsa och välbefinnande. Att börja träna innebär att ge dig själv den viktigaste gåvan – tiden och uppmärksamheten för din egen hälsa. Att ta det första steget är ofta det svåraste, men när du väl kommer igång kommer du att upptäcka en ny värld av möjligheter och utveckling. Så var modig och ge dig själv chansen att bli den bästa versionen av dig själv genom träning. 

Gerdahallen är en plats för dig som vill komma igång med din träning. Med ett väletablerat gym i Lund kan vi erbjuda flera olika träningsformer, så att du enklare ska hitta den form som passar just dig.

För att din start på gymmet ska bli så bekväm, inspirerande och rolig som möjligt finns det några några tips du kan tänka på.

1. Löftet till dig själv

Tankesättet om att starta med träning är inte helt ovanligt. Det brukar vara ett löfte som går ut på att börja från noll till hundra. Det brukar också inkludera att utesluta saker som du tycker om, som exempelvis god mat, sötsaker eller återhämtning i soffan. Att gå ut för hårt och satsa allt på alla plan är sällan ett framgångsrikt koncept. Istället är det bra att starta med ett rimligt löfte, något du känner att du faktiskt kan upprätthålla under en längre tid. Ta lite i taget. Kanske planera in träning två gånger i veckan? Istället för veckans alla dagar. Testa dig fram och variera mellan olika träningsformer. På så vis hittar du något som passar dig och din livsstil. 

2. Träningssätt

Det finns många olika träningsformer att välja mellan och till en början är det bra att testa sig fram för att hitta din personliga favorit. Föredrar du att träna på egen hand är kanske träning i gymmet det bästa alternativet för dig? För dig som gillar gemenskap och att träna i grupp så finns det många gruppträningspass att välja mellan. Kroppen mår också bra av varierande träningsformer, så ett alternativ är att mixa styrketräning på gymmet med gruppträningspass som fokuserar mer på kondition. Du kommer snart att känna vilken mix din kropp mår bra av. 

3. PT

Det kan vara bra att träna med en personlig tränare (PT) i början av sin träning, av flera anledningar. Det kan hjälpa dig att sätta upp en träningsplan som är anpassad efter dina mål och förutsättningar. Samtidigt kan personen också ge dig råd om rätt teknik och övningar för att undvika skador och få ut det mesta av din träning. En PT kan också pusha dig att nå dina mål genom personlig motivation och uppmuntran. Genom att ha en personlig tränare som stöttar och utmanar dig kan du också se resultat snabbare och bli mer motiverad att fortsätta träna.

4. Släpp stoltheten!

Viktigast av allt när det gäller träning är att släppa stoltheten. När du provar nya övningar och rutiner är det viktigt att inte jämföra sig med andra eller sätta för höga krav på dig själv. Ingen är världsmästare första gången de testar en ny aktivitet och det är viktigt att tänka på det när du börjar din träning. Utforska träningsformer och låt din kropp hitta vad den gillar. Genom att ha ett positivt och öppet sinne kan du utforska och upptäcka nya saker och hitta vad som fungerar bäst för dig. Stressa inte över prestationen och fokusera istället på att ha roligt och njuta av träningen. På så sätt kan du nå dina mål på ett mer hållbart sätt.