Tester i Lund

Här på Gerdahallen kan du boka tid för olika typer av fystester. Genom ett fystest får du reda på din fysiska kapacitet och vad som behövs för att anpassa din träning.

På Gerdahallen kan du boka tid för tester av olika slag

När det gäller tester finns det i nuläget inga fasta tider. För att boka en tid eller om du har frågor angående något test, maila testansvarig ULF MALMSTEN direkt.

Löpanalyser hålls i vår på onsdagar mellan 19.30-21.00 och utförst av vår löpcoach JAN LEDJE.

Avbokning måste görast senast 24h innan avtalad tid, annars debiteras avgift enligt prislista.

Fystester – vårt utbud

Test Tid Pris
VO2max med mask 60 min 1595 kr
Laktattest 75 min 1195 kr
Maximalt konditionstest 45 min 695 kr
Maxpulstest 45 min 695 kr
Submaximalt konditionstest 30 min 495 kr
Kroppskomposition (enkel) 15 min 150 kr
Kroppskomposition (fördjupad) 30 min 295 kr
Löpanalys 30 min 595 kr

Konditionstest

Ett konditionstest ger ett resultat i form av ett testvärde, som är ett mått på kroppens maximala syreupptagningsförmåga (VO2max). Syreupptagningen utgör en stor del av konditionen, dvs din prestationsförmåga i ett uthålligt arbete.

Ett testvärde kan med fördel användas för att utvärdera träning genom att göra ett eller flera nya test och titta på förändringen mellan dem. Det kan också användas för att se hur du ligger till i förhållande till andra i din åldersgrupp, samt för att se om du är i behov av att förbättra din syreupptagning för din hälsas skull.

VO2max-test

Vi mäter din maximala syreupptagning med mask. Detta test kan göras på cykel eller löpband. Ett VO2max-test ger ett exakt värde på den maximala mängd syre du kan ta upp och utnyttja.

Laktattest

Ett laktattest är ett maximalt test på cykel eller löpband, där vi tar ett blodprov vid varje ny arbetsbelastning, så att vi kan följa koncentrationen av mjölksyra (laktat) i blodet. Det är ett exakt sätt att få information om din aeroba förmåga i olika intensiteter, och vi kan avläsa lämpliga träningszoner och förbättringsmöjligheter i din konditionsträning.

Kombitest

Detta är ett allt-i-ett test, där vi både mäter laktatkoncentration (med blodprov) och VO2max med andningsmask. Du kan välja mellan cykel och löpband, och testet utgörs av två separata delar, ett begränsat laktattest för att hitta din tröskelfart- och puls, samt ett maximalt test för att uppnå din maximala syreupptagning. All info du kan få i ett och samma paket!

Submaximalt konditionstest

Vill du få ett mått på din kondition, men inte vill eller kan göra en maximal arbetsinsats, så är detta testet för dig. Det utförs på cykel, och utifrån puls och belastning beräknar man testvärdet.

Maximalt konditionstest

Vill du konditionstesta dig vid en faktisk maximal arbetsinsats kan du göra det antingen på cykel eller löpband. Det ger ett exaktare mått på den aktuella prestationsförmågan och syreupptagningen. Här krävs mer motivation, och testet bör utföras i den form du är mest tränad för (dvs cykel eller löpband). Arbetsnivån höjs successivt tills du inte orkar längre.

Maxpulstest

Ett maxpulstest är inget konditionstest, utan ger dig bara ett värde på din högsta hjärtfrekvens. Detta värdet kan du t ex använda om du vill träna i olika pulszoner eftersom de ofta anges i % av maxpulsen. Kan göras både på cykel och löpband. Visserligen innebär det maximal ansträngning, men upplägget skiljer sig från maximala konditionstest, och ger inget värde på syreupptagning/kondition.

Förberedelse för konditionstest

För att kunna avläsa så små förändringar som möjligt bör man standardisera alla test, så att man gör precis likadant vid alla tillfällen. En bra kom-ihåg-lista är:

  • Kom ombytt i träningskläder.
  • Undvik att ha ätit större måltid minst 2 timmar före test.
  • Undvik att träna samma dag. Ingen hårdträning dagen innan. Speciellt viktigt är detta vid maxtester och laktattest.
  • Avboka testet om du har någon infektion i kroppen. Testresultatet blir värdelöst, och risken att du blir sämre efter en hård arbetsinsats är stor.
  • Undvik att röka, snusa eller dricka kaffe minst en timme före test.
  • Vid maximalt test, se till att äta och dricka ordentligt dygnet före.

Inbodyvägning (kroppskomposition)

Detta är ett test som beräknar din fettvikt och din fettfria vikt, dvs sammansättningen av din kropp och förhållandet mellan fett och muskler. Vi använder en metod som kallas bioimpedansanalys (BIA), och grundar sig på att olika vävnader har olika högt elektriskt motstånd. Testet är enkelt att genomföra, som att stå på en våg med handtag. I resultaten kan man avläsa bl.a. vikt, muskel- och fettmassa och dess fördelning i kroppen, bukfett samt beräknad viloförbränning. Förändringen mellan två eller fler tester är intressant för att kunna utläsa hur träning eller inaktivitet påverkat kroppssammansättningen. Fördjupad kroppskomposition är en mätning plus en efterföljande diskussion om resultaten och eventuella råd om förändringar. Enkel mätning är bara en mätning med snabb förklaring, och kan t ex användas vid upprepade tester för att följa upp förändringar.

OBS! Gravida och personer med pacemaker bör inte använda denna metod.

Löpanalys

Vill du förbättra din löpteknik och löpekonomi? Nu har du möjlighet att göra en löpanalys av ditt löpsteg på Gerdahallen! Att springa är en enformig rörelse för kroppen och att ha en bra löpteknik och löpekonomi är mycket viktigt. Med ett bra löpsteg förbättrar du inte bara prestationen, du kan även undvika onödiga skador.

Hela analysen tar 30 min och genomförs på ett löpband. Du får värma upp i ca 5 min och sedan springa i tre olika hastigheter för att se förändringarna i ditt löpsteg. Det är inget maxtest, utan du får springa totalt 12-13 minuter i hastigheter som du känner dig bekväm att springa i. Under testet filmar vi ditt steg från sidan och bakifrån, och efteråt  tittar vi på filmerna tillsammans och du får några konkreta tips att ta med dig till din egen träning.

Kom ombytt och ha med dig dina löparskor, testet genomförs på ett löpband i vår testlokal. Ha gärna med dig en vattenflaska.

På språng? Boka via Gerdahallens app

Reservera din plats på något av våra 30,45 eller 60 minuters glädjepass på ett enkelt, snabbt och personligt sätt direkt i mobilen.

Nu tillgänglig på Google Play och i App Store